LONDON – Postojeći lek koji služi za smanjivanje nivoa holesterola u krvi može da smanji jačinu infekcije kovida i do 70 odsto, pokazala je nova studija univerziteta iz Birmingema i naučnika sa univerziteta Kili.

U pitanju je lek fenofibrat, koji, prema britanskim naučnicima, može “značjano da umanji” infekciju kovidom, preneo je danas “Vels onlajn”.

Fenofibrat se obično koristi da se leče znatno uvećani nivoi masti u krvi, a efikasniji je od statina u povećanju HDL “dobrog” holesterola, ali je manje efikasan od statina u smanjivanju LDL “lošeg” holesterola.

Istraživački tim sa dva univerziteta u Velikoj Britaniji je pokazao da fenofibrat i njegova aktivna forma, fenofibrična kiselina, može umnogome da smanji infekciju kovida u ljudskim ćelijama, u laboratorijskim uslovima.

Tim je dodao da, ono što je važno, smanjivanje jačine infekcije je dobijeno korišćenjem leka koji je “siguran i dostupan” i dovoljne su obične doze fenofibrata.

Fenofibrat, koji je odboren u većini zemalja za upotrebu, uzima se oralno i služi za smanjivanje nivoa holesterola i masti u krvi.

Istraživači sada pozivaju na kliničke testove da isprobaju lek kod hospitalizovanih kovid pacijenata, a dva klinička testiranja su već u toku kod pacijenata – u bolnici u Pensilvaniji u SAD i na Jevrejskom univerzitetu Jerusalim u Izralu.

indeksonline.rs/Tanjug