RIM – Na Siciliji lokalna zdravstverna ustanova suspendovala je 49 lekara za koje je utvrđeno da se još uvek nisu vakcinisali protiv kovid-19, javlja agencija Ansa.

“Lekar koji može, a izbegne da se imunizira, najgori je primer za društvo. Vakcinacija je ne samo akt lične zaštite već i neophodna mera koju svaki lekar mora da preduzme da bi zaštitio svoje pacjente i kolege”, izjavio je direktor regionale zdravstvene ustanove Anselmo Mededu.

Slučaj suspendovanih lekara na Siciliji nije usamljen. Širom Italije sprovodi se slična mera, jer prema odluci vlade od ove godine, medicinsko osoblje je obavezno da se vakciniše, u protivnom biće suspendovani, bez plate, ili raspoređeni na radna mesta gde ne dolaze u kontakt sa pacjentima.

Oko hiljadu suspendovanih lekara već je pokrenulo tužbu protiv ove mere.

Prema pisanju agencije, u Italiji ima još oko 45.000 medicinskog osoblja koji nisu imunizirani.

Suspenzija nevakcinisanog medicinskog osoblja nije samo pitanje postovanja ili izbegavanja epidemioloških mera, već zadire i u drugi problem sa kojim se Italija suočava godinama – nedostatak lekara i medicinskih sestara.

U ovom trenutku nedostaje više od 60.000 medicinskih sestara.

Među zaposlenim medicinskim osobljem, u bolnicama je mnogo stranaca, a više puta su putem svojih sindikalnih organizacija tražili bolje plate i uslove rada.

U italijanskim bolnicama već sada nedostaje lekara, a prema procenama, oko 20.000 lekara specialista će nedostajati narednih godina.

indeksonline.rs

Prethodni tekstCrna Gora pooštrila epidemiološke mere, ne važe za susedne zemlje
Sledeći tekstAmerika: Poslednja želja antivakserke na samrti: Vakcinišite mi decu