LONDON – Supersoj korona virusa mogao bi da se pojavi sledeće godine i svaka nevakcinisana osoba je potencijalni superprenosilac, izjavio je danas imunolog Saj Redi sa švajcarskog saveznog instituta ETH Cirih i upozorio da bi kovid-22 mogao da bude znatno opasniji od postojećeg.

Švajcarski imunolog je rekao da bi kombinacija postojećih sojeva mogla da rezultira novim, opasnijim mutacijama i opasnijom fazom pandemije.

“Kovid-22 bi mogao da bude mnogo opasniji nego ono čemu sada prisustvujemo”, upozorio je Redi, preneo je “Miror”.

Zbog toga, kaže, biće potrebno obaviti više vakcinacija narednih godina, “možda i do kraja naših života”.

Govoreći za švajcarski “Blik”, švajcarski naučnik je rekao da zbog sojeva poput delte, “ovo više nije kovid-19” i upozorio je da svako ko bude odbio da se vakciniše, biće inficiran u nekom trenutku.

“Količina patogena koju sa sobom nosi delta je toliko velika da svako ko nije vakcinisan, može da bude superprenosilac”, naglasio je Redi.

On je dodao da će se povećati broj obolelih na jesen i prognozira vraćanje restriktivnih mera u nekim zemljama.

“Vrlo je verovatno da će se pojaviti soj protiv kojeg nećemo moći da se oslonimo samo na vakcinaciju. Zbog toga moramo da se pripremimo za nekoliko vakcinacija narednih godina, a vakcine će morati da se prilagođavaju novim mutacijama”, kazao je Redi.

Naučnik je izjavio da beta i gama sojevi delimično mogu da izbegavaju antitela, dok je “delta mnogo zaraznija, ali nije razvila mehanizme za izbegavanje antitela.”

indeksonline.rs