Sarajevo – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pozvalo člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na saslušanje i to zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Ovu informaciju je potvrdio sam Dodik tokom današnje posete Mostaru. To je obznanio komentarišući to što je načelnik Jablanice Damir Šabanović (SDP) protiv njega podneo krivičnu prijavu zbog neangažovanja helikoptera Oružanih snaga (OS) za gašenje požara. Jablanica je bila među područjima na kojima su pre nekoliko dana bili veliki požari.

“Svi imaju pravo na to. Mislim da sam čovek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas stiglo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida. Mi jednostavno ne želimo imati strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga. Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o tome odlučivati”, rekao je Dodik a prenosi klix.ba.

Podsećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je 23. jula, pred završetak mandata, nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici.

Na isti dan su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopštili da će formirati predmete protiv svih onih koji će kršiti ovaj zakon.