PARIZ – U Francuskoj su danas stupile na snagu nove zakonske mere kojim će za neke svakodnevne aktivnosti biti potrebna sanitarna propusnica, koja podrazumeva dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativan test na korona virus.

Propusnica je od 21. jula neophodna za ulazak u objekte kulture i zabave, kao što su muzeji, pozorišta ili bioskopi, a od danas je obavezna i za restorane, barove i duža putovanja autobusom, vozom i avionom.

Sanitarnu propisnicu osporavali su mnogi Francuzi koji su održavali proteste protiv ovakve odluke vlade.

Uoči stupanja na snagu novih zakonskih mera i obavezne zdravstveno-sanitarne propusnice za građane Francuske, ministar zdravlja Olivije Veran najavio je u nedelju da će sertifikat o negativnom rezultatu testa na korona virus za nevakcinisane važiti 72, umesto 48 sati kako je ranije najavljivano.

Propusnica se neće tražiti za posete lekaru opšte prakse, podsetio je ministar Veran i potvrdio da nove mere kontrole ni u kom slučaju ne smeju da budu prepreka za pristup medicinskoj nezi.

Ljudi koji imaju medicinsku kontraindikaciju na vakcinaciju takođe nisu u obavezi da imaju zdravstveno-sanitarne propusnice.

indeksonline.rs/Tanjug