SKOPLJE – U Severnoj Makedoniji od danas je za odlazak u ugostiteljske objekte, na koncerte ili utakmice obavezna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19.

Prema odluci vlade u Skoplju, zbog ubrzanog širenja virusa zabranjen je rad zatvorenih delova ugostiteljskih objekata, a za sedenje u otvorenim delovima kafića, restorana i klubova stariji od 18 godina će morati da imaju potvrdu o bar jednoj primljenoj dozi vakcine.

Ugositeljske objekte će moći da posećuju i gradjani sa potvrdom o preležanom kovidu, ali samo 45 dana nakon preležane bolesti, posle čega će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji kao i svi ostali.

Ta obaveza će važiti za sve objekte koji primaju više od 30 gostiju, a ugostitelji su obavezani da organizuju redarsku službu koja će to kontrolisati.

Vlada je najavila pojačane kontrole kako bi se nove restriktivne antikovid mere striktno poštovale, a predvidjene su novčane kazne. Za gradjane koji nemaju protvrdu, ili imaju lažnu, kazna je 250 evra, za pravno lice od 2.500 do 30.000 evra u zavisnosti od veličine objekta, a za odgovorno lice 1.500 evra.

Osim za kafiće, restorane ili noćne klubove, kovid sertifikat je neophodan i za sve vrste proslava, koje se mogu organizovati samo na otvorenom, svadbe i krštenja, ;kao i za koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske dogadjaje.

Rad noćnih klubova, diskoteka, barova i dalje je ograničen na 50 odsto kapaciteta otvorenih delova i mogu da prime najviše 1.000 posetilaca, uz poštovanje postojećih antikovid protokola.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstDanas u Srbiji temperature do 38 stepeni, sunčano i veoma toplo
Sledeći tekstGlok utrostručio dobit