SARAJEVO – U Sarajevu je održana treća povorka ponosa, a druga koja je organizovana uz šetnju koja je završena na Trgu Bosne i Hercegovine bez incidenta, preneo je portal Klix.

Učesnici su prošetali kroz grad i na završetku izjavili da su srećni i zahvalni svima koji su danas podržali borbu za jednakost lezbejki, gej, biseksualnih, trans, kvir osoba sa drugim osobama u BiH.

U šetnji su učestvovali brojni građani BiH, ali i nekolicina stranih državljana koji su u Sarajevo došli samo zbog povorke. Šetali su i mlađi i stariji, a zastave i plakate nosili su i roditelji koji su danas izašli kako bi podržali svoju decu. Nekolicina građana podržala ih je sa balkona i prozora obližnjih zgrada.

Okupljenima se obratio aktivista i član Organizacionog odbora povorke ponosa u BiH Amar Chatović zahvaljujući se svima koji su danas pružili podršku na različite načine.

“Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli da budu ovde, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Pre dve godine održana je prva povorka gde smo kroz vidljivost pokazali borbenost, prkos i ponos. Svesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje – pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dve godine smo ponovo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila celi svet. LGBTQ osobama ovo je donelo još nasilja i mržnje”, rekao je Chatović.

Dodao je kako se LGBTQ osobe svakodnevno susreću s mobingom, diskriminacijom, nasiljem i problemima u svim sferama društva.

“Zahtevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida. Ovo je otpor”, zaključio je Ćatović.

indeksonline.rs/Tanjug