NOVI SAD – Ujedinjeni festivali Srbije, koje čine Egzit, Arsenal fest, Lavfest, Birfest i Nišvil, apeluju na sve organizatore muzičkih događaja da strogo poštuju mere koje su propisali nadležni organi u cilju suzbijanja epidemije korona virusa.

Kako je saopštila Direkcija festivala Egzit, to je jedini način da se spreči širenje zaraze i održi srpska manifestaciona privreda, kao jedna od retkih u svetu koja je pronašla bezbedan način na koji može da se održava.

Trenutno su na snazi mere za okupljanja do 500 ljudi, dok je za događaje iznad tog broja okupljenih neophodna posebna dozvola Kriznog štaba, koja se dobija na osnovu bezbednosnog protokola “Sejf ivents Srbija”.

Prema tom protokolu, ulazak na događaje se kontroliše i ograničava na one koji imaju Digitalni zeleni sertifikat (što znači da su vakcinisani ili imaju antitela nakon preležanog virusa) ili su negativni na PCR, odnosno brzom antigenskom testu.

Direkcija Egzita navodi da je u Novom Sadu stručno osoblje Doma zdravlja sprovelo naučno istraživanje u cilju procene uticaja održavanja ove manifestacije na širenje virusa, kao i stepena efikasnosti bezbednosnog protokola.

Direktor Doma zdravlja Veselin Bojat izjavio je da, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, Egzit nije bio mesto masovnog zaražavanja virusom, što potvrđuju i reči direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimira Petrovića, koji navodi da je u periodu nakon Egzita samo 12 pozitivnih slučajeva povezano sa festivalom, dok se ostalih 84 zarazilo na svadbama i drugim okupljanjima.

Pored toga, epidemiološki podaci pokazuju da ni nakon Arsenal festa nije došlo do povećanja broja novozaraženih u Kragujevcu.

“U skladu sa ovim, svi učesnici u manifestacionoj privredi moraju pokazati visok stepen odgovornosti i poštovati sve propisane mere, jer u suprotnom mogu ugroziti oporavak te privrede, koja je gotovo ugašena nakon zabrane rada od preko 16 meseci”, ističe Direkcija Egzita.

Ujedinjeni festivali su takođe pozvali organizatore događaja, muzičare i sve javne ličnosti da podstiču vakcinaciju mladih, jer je vakcina jedino sredstvo koje je dostupno u borbi protiv virusa, a u težnji bržem povratku normalnom životu bez ikakvih ograničenja i zabrana.

indeksonline.rs