PRIŠTINA – Vlada Kosova je danas, zbog sprečavanja širenja korona virusa usvojila nove mere koje će se primenjivati od 20. avgusta. Ministar zdravlja Arben Vitia je rekao je osnov za donošenje novih mera “povećanje broja slučajeva zaraženih korona virusom”.

Po odluci, do 10. septembra, biće omogućen ulaz u noćne klubove, diskoteke i objekata u kojima se održavaju venčanja, porodične zabave… kapaciteta preko 100 ljudi samo sa potvrdom o vakcinaciji.

Pored potvrde o vakcinisanju za ulaz ; je dovoljan i RT-PCR negativan test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala koronu kao i test na brzi negativni antigen koji nije stariji od 48 sati

Vitia je najavio da nastava početi u septembru, te napomenuo da će se, ako se epidemiološka situacija promeni, analizirati mere koje će uključivati privatne i javne ustanove u oblasti obrazovanja.

I dalje je obavezno nošenje maske u javnim ustanovama a od čega su oslobodjene osobe prilikom šetnje na otvorenom, pod uslovom da jedna osoba šeta sam i u vozilima ako je najviše četiri osobe.

U drugim slučajevima nošenje maske je obavezno.

indeksonline.rs