BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da policija ima “operativna saznanja” ko je sve koristio Skaj aplikaciju u Srbiji.

Navodeći da ta aplikacija “nije nešto što koriste obični ljudi”, Vulin je kazao da će policija istražiti operativna saznanja o osobama koje su je koristile.

“Ne znajući da će biti razbijena Skaj aplikacija i da će biti srušena, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je tražilo da se zakonski sankcioniše i da svako posedovanje i upotreba takvog telefona, odnosno takve aplikacije bude krivično delo”, naveo je Vulin a preneo MUP.

Dodao je da je aplikacija koju su koristili pripadnici kriminalnog klana Veljka Belivuka “veoma skupa” i zamišljena da “na globalnom nivou bude potpuno kriptovana”.

“Zamišljenja je da ne možete ni na koji način legalnim metodama i sredstvima da pratite komunikaciju na toj aplikaciji. Ona je u proteklih nekoliko meseci, radom više policija, mislim na francusku, holandsku, belgijsku i nadležne službe Evropola srušena, potpuno dešifrovana”, naveo je Vulin.

indeksonline.rs/Beta