NOVI PAZAR – Po pitanju strukture hospitalizovanih pacijenata, batajnički scenarijo dešava se i u Novom Pazaru. Preko 95 odsto pacijenata na bolničkom lečenju, nije vakcinisano, a trend starosne strukture ide ka mlađoj populaciji. Teži oblik kovida ima i dvadesetdevetogodišnja pacijentkinja, koja nije vakcinisana. Najviše hospitalizovanih je iz Novog Pazara, Tutina, a od danas i iz Raške.

Doktor Nermin Feković bio je danas dežurni lekar u crvenoj zoni. U Respiratornoj jedinici smešteni su najteži pacijenti, trenutno njih šestoro. Situacija je kaže, teška, a trend starosne strukture pacijenata ide ka mlađoj populaciji.

”Trenutna struktura kod nas je da je u proseku šezdeseto i sedamdeseto godište najugroženije. Ima i mlađih, 92. pa i 95. godište. Težak oblik virusa potvđuje snimak razorenih pluća davdesetdevetogodišnje devojke koja nije vakcinisana”, ističe doktor Feković, dodajući da je preko 95 odsto hospitalizovanih nevakcinisano.

”Najteži slučajevi su pacijenti muškog pola, gojazni sa komorbiditetima koji su unazad petnastak dana imli simptome, lečili se kući neadekvatno, bez snimka pluća, analiza i lekarskih konsultacija. Dešava se da dolaze pacijenti u teškom stanju, bukvalno na reanimaciji. U tom stadijumu možemo samo da konstatujemo i predvidimo najgori završetak u roku od jednog, dva eventualno tri dana”, kaže dr Feković.

S obzirom da pandemija predugo traje, lekari i medicinsko osoblje ipak uspešno istrajavaju na svom zadatku spašavanja ljudskih života. Najteže im pada, kaže doktor Feković, kada moraju da članovima porodice hospitalizovanih pacijenata, saopšte teške vesti o tragičnom ishodu. Nailaze i na nerazumevanje od strane građana koji ne veruju u virus niti u vakcine, te apeluju na sve da se vakcinišu u što većem broju, kako bi, pre svega sačuvali svoje i živote svojih najmilijih, ali i lekarima olakšali posao. Od kada traje pandemija, rudarski pozdrav ”Srećno”koriste i lekari pri ulasku u crvenu zonu.

indeksonline.rs