NJUJORK – Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je još uvek “na stolu” tema o uvođenju kovid propusnica u Srbiji i navela da je u Srbiji nešto više od 53 odsto populacije vakcinisano.

“Još uvek je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.

Kaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

“Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima. Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovrnost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji”, rekla je ona.

Brnabićeva je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti ima samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće.

“Moji bratanci su se vakcinisali, pokažite da verujete u to, i da je to bezbedno”, poručila je premijerka.

indeksonline.rs/Tanjug