BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić izjavila je jutros da će se na popodnevnoj sednici Kriznog štaba razgovarati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i velikom rastu broja novozaraženih, ali i navela da se ne može razgovarati o uvođenju mera kakve su bile pre nabavke vakcine i omogućene imunizacije za sve.

Brnabić je rekla i da će se ona lično obratiti posle sednice Kriznog štaba, kao i da je važno da škole nastave da rade.

“Juče smo prešli brojku od 6.000 zaraženih u jednom danu, tako da ćemo razgovarati o tome i nakon sednice ću se ja obratiti medijima. Videćemo da li i šta možemo da uradimo”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je ukazala da je država uradila sve što je mogla, mnogo više, kaže, od drugih zemalja u borbi protiv korone.

“Izgradili smo, paralelno sa borbom protiv virusa, tri nove kovid bolnice, sa više od 2.000 kreveta za kovid pacijente, nabavili najmoderniju opremu, obezbedili najbolju negu za građane. Prvi smo nabavili vakcine u kontinentalnoj Evropi, drugi posle Velike Britanije, imamo četiri vrste cepoiva, uskoro stiže i ”Moderna”, imamo dovoljno vakcina, jedni smo od prvh izašli sa jasnim protokolom za trću dozu, imamo jednostavnu prijavu za vakcinaciju, sve lekove smo nabavili…”, nabrojala je premijerka.

Zato je istakla da se danas ne može govoriti o merama koje su važile kada nije bilo vakcinacije.

“Postoji nešto što je odgovornost ljudi i zato još jednom zovem sve da se vakcinišu i zaštite sebe, svoje bližnje, celo društvo”, rekla je Brnabić.

Iznela je podatak da je do sada vakcinisano 52,2 odsto punoletnog stanovništva, što nije dovoljno.

“Znali smo da će brojevi rasti. Važna je vakcinacija. Vakcinisani takođe mogu da se zaraze, ali je lakša klinička slika. Hospitalizacija je sada niža nego u prethonim talasima, ali opet su to visoki brojevi. Razgovaraćemo o svemu. Najvažnije je da se škole nastave”, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala i da joj je žao što je od korona virusa preminula i šefica vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Olja Chirić, i da ju je ta vest pogodila.

“To je žal za mene. Toliko je lako bilo spasiti neke živote. Propustili smo veliku šansu da pobedimo virus, jer se nismo vakcinisali, a ni u svetu nije bilo dovoljno vakcina”, rekla je Brnabić.

indeksonline.rs/Tanjug