BEOGRAD – Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas su škole sredine koje poslednje treba zatvoriti bez obzira na epidemiološku situaciju.

“Transmisija virusa kada su u pitanju škole manja je nego u porodicama i drugim zajednicama. Strah od okupljanja dece ne treba da bude velik ako se poštuju mere”, kazala je Jovanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Jovanović je navela da je imunizovano 50 odsto prosvetnih radnika, a bar prvu dozu vakcine primilo je 5.800 djaka od 12 do 18 godina starosti.

Apelovala je na poštovanje epidemioloških mera i dodala da će stručni timovi redovno izveštavati lokalne štabove za vanredne situacije o stanju epidemije u školama.

Ona je rekla da deca uzrasta od 12 do 16 godina pre vakcinacije treba da obave pregled kod pedijatra koji treba da oceni da li je dete spremno za imunizaciju, a mladi od 16 do 18 godina mogu samostalno da potpišu saglasnost i vakcinišu se na nekom od punktova.

Na pitanje koju vakcinu gradjani treba da prime kao treću, buster dozu, Jovanović je rekla da se preporučuje da prime vakcinu istog proizvodjača ukoliko nisu imali neželjena dejstva na nju.

“Ako postoje prepreke da se ta vakcina primi, na vakcinalnom punktu se nalazi lekar s kojim se gradjani mogu konsultovati”, dodala je ona.

Navela je da očekuje da će se uskoro sastati Krizni štab, ali je dodala da su konsultacije svakodnevne i da nove mere mogu uvesti i bez sastanka.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstTiodorović: Porast broja novozaraženih trajaće do kraja septembra
Sledeći tekstRHMZ: Posle oblačnog jutra sunčan dan