BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se istup reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića ne razlikuje od istupa bilo kog bošnjačkog političara, kao i da to najbolje dokazuje njegova tvrdnja da je džamija odlučujući faktor u političkoj utakmici među muslimanima.

“Reis Kavazović od ranije je poznat po teškim izjavama koje sam često izbegavao da komentarišem, upravo iz razloga što je reč o verskom autoritetu muslimana u BiH”, rekao je Dodik i istakao da je:

“Ovoga puta reis Kavazović nastupio je kao političar čime mi je otvorio prostor da mu odgovorim jezikom kojim se obojica služimo”.

Dodik je to rekao upitan da komentariše izjavu Kavazovića da su stavovi Islamske zajednice u BiH uvek bili, kako je rekao, staloženi, uravnoteženi, tolerantni, uviđavni i utemeljeni na činjenicama, te iznio optužbe na račun srpskog člana Predsedništva BiH.

“Da je Kavazović zaista okrenut suživotu, toleranciji i zajedništvu”, kaže Dodik i dodaje da je za to imao odličnu priliku da javno opomene Bakira Izetbegovića da se ne može obračunavati sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime bi posvedočio da je ono što tvrdi da jeste, a u stvari nije.

“Umesto toga Kavazović pokušava da se jezikom nedostojnim jednog verskog lidera obračuna sa Miloradom Dodikom, legalno izabranim predstavnikom Srba u Predsedništvu BiH. Sve što je rekao reis Islamske zajednice u BiH, više govori o karakteru i usmerenju zajednice koju vodi, više nego o političkom delovanju Milorada Dodika”, naveo je.

Uostalom, istakao je srpski član Predsedništva, ni Kavazović, ni Izetbegović ne mogu demantovati notornu istinu a to je da je SDA oduvek svoje pristalice regrutovala upravo u džamijama.

“Žao mi je ako je Kavazovića pogodila ova istina ili ga je pogodilo to što je to neko naglas izgovorio. Kad se uvaženi reis uhvatio šovinizma želeo bih da ga podsetim na obraćanje Bošnjacima u Švajcarskoj kada je pun tolerancije i želje za suživotom apelovao da se ne dozvoli da ”Vlah vlada Srebrenicom”. Eto kako uvaženi Husein Kavazović vidi Srbe i život sa njima. Da je u svom mandatu samo ovo izjavio, dovoljno bi bilo da se trajno diskredituje kao verski autoritet”, zaključio je Dodik, prenela je Srna.

indeksonline.rs