MINEAPOLIS – Vođa jedne američke ekstremističke organizacije, Emili Kler Hari (50) osuđena je na doživotnu kaznu zatvora za bombaški napad 2017. na džamiju u islamskom centru Dar al-Faruk, nedaleko od Mineapolisa, i “terorisanje” zajednice somalijskih imigranata u kojoj je radila.

Reč je o muškarcu koji je nedavno promenio pol i postao žensko.

Krivom je proglašen, nakon petonedeljnog suđenja po pet tačaka savezne optužnice zbog podmetanja eksploziva u islamski centar Dar al-Faruk u Blumingtonu, država Minesota, u trenutku dok su vernici bili u zgradi na jutarnjoj molitvi, prenosi Rojters.

U bombaškom napadu niko nije povređen, ali je ona osuđena na 53 godine zatvora.

“Emili Kler Hari ranije poznata kao Majkl Hari, osuđena je na doživotni zatvor 5. avgusta 2017. godine zbog postavljanja bombe u Islamski centar Dar al-Faruk u Blumingtonu, Minesota”, navodi se u saopštenju ministarstva pravde SAD.

Izričući kaznu okružni sudija Donovan Frank opisao je napad koji je organizovala Hari kao “visoko sofisticiran i smišljen čin domaćeg terorizma”.

“Različitost je snaga ove zemlje. Svako ko to ne razume ne razume ni odredbu Ustava koja omogućava da mnogi prponađu svoj dom u SAD. Svaka kazna manja od 636 meseci zatvora bila bi nepoštovanje zakona“, naglasio je sudija Frank.

Hari se kratko obratila sudu pre izricanja presude i izjavila da je prvih 47 godina života provela u blagostanju, da se ne može žaliti ni na poslednje tri godine i poželela žrtvama koje su prošle kroz traumatičan period “najbogatije Božje blagoslove u Isusu Hristu“.

indeksonline.rs/Tanjug

Prethodni tekstKon: Imaćemo i preko 8.000 zaraženih dnevno
Sledeći tekstMali: Penzioneri 22. septembra dobijaju po 6.000 dinara na račune