NOVI PAZAR – Generalni konzul Turske Bašar Bašol izjavio je da su bilateralni odnosi između Turske i Srbije, u ovom trenutku, dostigli istorijski vrhunac.

“Obim trgovine između dve zemlje dostigao je nivo od 1,5 milijardi dolara. Naši predsednici postavili su bilateralni cilj obima trgovine od tri milijarde dolara u srednjeročnom i pet milijardi u dugoročnom smislu. U Srbiji postoji više od hiljadu turskih kompanija, a naše direktne investicije iznose oko 250 miliona dolara”, rekao je generalni konzul Turske u Novom Pazaru.

On je tom prilikom obišao radove na rekonstrukciji puta Tutin-Novi Pazar, dugačkog 23 kilometra, a čija je vrednost 24 miliona evra.

On je kazao da će radovi biti završeni u prvoj polovini 2022. godine i dodaje da je ovo samo jedan od mnogih infrastrukturnih projekata u ovom delu Srbije, koji se izvodi u saradnji sa turskim firmama.

“Predviđamo da će projekat, od kog je do danas završeno preko 60 posto, biti otvoren i stavljen u funkciju do prve polovine 2022. godine. Zadovoljni smo što će problem saobraćaja između ova dva grada konačno biti rešen”, rekao je konzul.

On se osvrnuo i na druge projekte u kojima učestvuju turske kompanije, od kojih je najznačajniji “autoput mira” između Beograda i Sarajeva.

“Potpisani su ugovori za deo projekta koji se nalazi na teritoriji Srbije i uskoro će tamo početi radovi. Autoput između Beograda i Sarajeva značajno će doprineti ekonomskom razvoju i prosperitetu regiona. Turske kompanije zainteresovane su za radove na putevima koji će spojiti sve gradove Sandžaka”, kazao je Bašol.

indeksonline.rs/Tanjug