Naslovna Vesti Hag: Upućena žalba, tužilaštvo traži veće kazne za Stanišića i Simatovića

Hag: Upućena žalba, tužilaštvo traži veće kazne za Stanišića i Simatovića

Tužilaštvo u Hagu uputilo je žalbu na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su osuđeni na po 12 godina zatvora.

Tužilaštvo navodi kako je Mehanizam za međunarodne krivične sudove propustio da Simatovića i Stanišića proglasi krivima i odgovornima kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata. Takođe, smatraju da je sudsko veće pogrešilo u tome što nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović delili istu nameru potrebnu za udruženi zločinački poduhvat.

U žalbi se navodi kako se veće nije oslanjalo na relevantne i dokazane dokaze.

Tužilaštvo zahteva da ih se proglasi krivima kao članove udruženog zločinačkog poduhvata i da im se poveća zatvorska kazna.

Navode i kako je veće pogrešilo što Stanišića i Simatovića nisu proglasili krivima za pomoć i za podržavanje zločina u Krajini, Zvoniku, Doboju i Sanskom Mostu. U žalbi traže da se ovo ispravi i da se oni proglase krivima i po ovim tačkama optužnice, pa da se poveća kazna shodno tome.

Podsetimo, Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina. Osuđeni su da su pomagali i podstrekavali zločine koji su imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, ali samo iz Bosanskog Šamca, putem činjenja krivičnih dela progona, ubistva, deportacije i nehumanih dela. Proglašeni su odgovornim po svih pet tačaka optužnice, ali ne za planiranje zločina. Pretresno veće je potvrdilo da su se dogodili strašni zločini u mestima navedenim u optužnici (BiH i RH), ali ne da su ih oni naredili.

Exit mobile version