SREMSKI KARLOVCI – Bosanskohercegovački književnik Husein Dervišević ovogodišnji je laureat Međunarodne pesničke nagrade “Branko Radičević“, koja mu je svečano uručena na zatvaranju jubilarnog 50. Brankovog kola u Sremskim Karlovcima.

Dervišević je naveo da je jako obradovan što je ovenčan priznanjem koje nosi ime Branka Radičevića, jer je ovaj srpski književnik tokom njegovog ranog detinjstva u Bihaću predstavljao njegovu lektiru.

Na svojim ranijim gostovanjima na Brankovom kolu, na Stražilovu i u Karlovačkoj gimnaziji, Dervišević je govorio pesme posvećene Branku Radičeviću, što je i ovom prilikom uradio.

Predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić naglasio je da Sremski Karlovci i Brankovo kolo imaju moć da stvore, kako su neki raniji laureati već rekli, da “proizvedu“ pesnike i njihove značajne knjige, što je u ovom slučaju izbor iz Derviševićeve poezije.

Kao pesničko uzdarje laureatu, nastupile su pesnikinje i pesnici Brankovog kola: Jelena Aleksić, Julija Kapornjai i Filip Božić Dejanović, govoreći svoje reprezentativne pesme iz ranijih i novih knjiga, a onda je mlada dramska umetnica Danica Petrović pročitala obrazloženje žirija i govorila dve antologijske Brankove pesme – “Devojka na studencu“ i “Ukor“.

Dugogodišnji saradnik Brankovog kola, glumac Boško Petrov potom je sa interpretacijom Brankove pesme koja počinje čuvenim stihovima “Nikad nije vito tvoje telo,/ruka moja mlada obavila“.

Mladi flautisti Katarina Teofanov i Uroš Grgić iz Muzičke škole “Isidor Bajić“ u Novom Sadu priredili su “umetničku vinjetu“ Brankovog kola, a posebnu duhovnu boju dao je mladi kvartet Karlovačke bogoslovije “Sveti Arsenije Sremac“ izvođenjem kompozicije “Simonida“ Ljube Manasijevića.

Pored toga, nastupile su i tri mlade pesnikinje iz “Panorame poezije karlovačkih đaka“: Iva Maksimović, Helena Budimir i Natalija Ðorđević.

Posle uspešno realizovanog jubilarnog 50. Brankovog kola, predsednik Grujičić naveo je da je učešće u planiranju i vođenju manifestacije bila velika privilegija.

“Hoću da verujem da bi sadašnja državna akcija i napor za razvoj i kulturno uzdizanje Sremskih Karlovaca i Stražilova iz višedecenijskog nemara uz ovakvu radnu poetiku i formulu koncepta Brankovoga kola mogli da urode plodovima koji će ostati u vremenu kao svedočanstvo istinske posvećenosti ovom svetom ambijentu duha i kulture“, istakao je Grujičić.

indeksonline.rs/Tanjug