BEOGRAD – Stomačne tegobe su najednom postale najčešća boljka u Srbiji – sigurno i vi znate nekog u vašem okruženju ko je nedavno doživeo mučninu, povraćanje, dijareju. Stomačni virus se uglavnom javlja tokom letnjih meseci, a dr Nikola Stojković savetuje kako da se izborimo s ovim zdravstvenim problemom.

„Uzrok stomačnih tegoba mogu biti različiti virusi i bakterije. Obzirom da je sada letnji period, kada su povišene temperature, sve češće su infekcije salmonelom. U hrani kao što su jaja i mlečni proizvodi veoma često dolazi do njihovog umnožavanja“, objašnjava lekar.

Zašto su odjednom svi oboleli?

Simptomi stomačnog virusa su mučnina, povraćanje, proliv i učestali odlasci u tolaet. Javlja se i malaksalost, usred gubitka elektrolita i povraćanja i proliva, kaže dr Stojković.

Razlog velikog talasa obolelih od stomačnog virusa je to što se lako prenosi – maske u ovom slučaju nisu toliko delotvorne.

„Laka je transmisija virusa – prenosi se putem prljavih ruku i predmeta i lako unosi u organizam. Zbog pandemije koronavirusa, imunitet je generalno svima slabiji što olakšava transmisiju virusa“, smatra dr Stojković.

Kako se leči stomačni virus?

Specifične terapije nema, a većina ljudi ove tegobe preleži kod kuće. Glavni savet lekara je hidratacija i pravilna ishrana.

„Dakle, uzimanje što više tečnosti, po malo. Drži se čajna dijeta – treba da pijemo čaj, jedemo dvopek, nešto nemasno, bez jaja i mlečnih proizvoda“, kaže dr Stojković.

Treba voditi računa o pravilnoj hidrataciji i ishrani i nakon što tegobe prođu.

“U prvim danima nakon virusa ne treba jesti ništa masno ni previše začinjeno, već neko kuvano jelo ili meso koje nije prženo u masti. Dakle, nešto što neće da izritira želudac. Onda treba postepeno uključivati druge namirnice u ishranu, unositi puno natrijuma i kalijuma, tečnosti, supe“, navodi lekar.

Često se meša s kovidom

Uglavnom stomačni virus preležimo kod kuće – ali ukoliko su proliv i povraćanje česti i dešavaju se više od 10 puta u toku dana i noći, treba se javiti lekaru, jer je pretrpljen veliki gubitak tečnosti i elektrolita. A uzrok tegoba možda nije stomačni virus, nego nešto opasnije.

„Pacijente šaljemo na korpokuluturu da bismo otkrili tačan uzročnik. Ukoliko su digestivni problemi praćeni visokom temperaturom, šaljemo ih u kovid ambulante da se testiraju. I u kovid ambulanti ima pacijenata sa simptomima stomačnog virusa – tako da i koronavirus može biti uzrok tih digestivnih tegoba“, ispričao nam je dr Stojković.

On otkriva da često pacijentima daje infuziju i klometol koji smanjuje mučninu i lepo deluje na simptome. Savetuje i uzimanje vitamina C i vitamina D, a pored njih se mogu koristiti i drugi vitamini.

nova.rs