CETINJE – U Cetinjskom manastiru danas je ustoličen mitropolit Joanikije. Mitropolit Joanikije ustolčen uz reči Aksios, što znaši Dostojan.Time je on i zvanično postao mitropolit crnogorsko-primorski. Posle kraće besede novoustoličenog mitropolita, nastaviće se liturgija svojim tokom kako je i uobičajeno.

Patrijarhu Porfiriju na liturgiji u Cetinju, na kojoj je upravo uveden u tron mitropolit Joanikije, sasluživao je i episkop kruševački David sa nekoliko sveštenika.

Joanikije je ustoličen rečima “Dostojan”, a pre toga je vladika David pročitao i saborski akt o izboru i ustoličenju vladike Joanikija za mitropolita crnogosrko-primorskog.

Prema crkvenim kanonima, da bi se episkop hirotonisao ili ustoličio potrebno je da budu sabrana najmanje 3 arhijereja na jednom mestu, što je ovde na Cetinju i učinjeno, tako da je sve urađeno i pored poteškoća u skladu sa kanonima Crkve (patrijarh, mitropolit Joanikije i episkop David).

Sveštenstvo je po dogovoru vraćeno za Podgoricu, gde služe liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, a zatim će se patrijarh i novoustoličeni mitropolit, po zavrsetku službe na Cetinju vratiti za Podgoricu, kako bi se pridružili ostalim arhijerima na svečanom ručku i trpezi ljubavi.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su sleteli na Cetinje gde je situacija dosta haotična.

Pre mitropolita Joanikija na Cetinju je ustoličeno četrdeset crnogorsko-primorskih mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

indeksonline.rs/kurir.rs