BEOGRAD – Karavan “Digitalna ekspredicija” danas je posetio svoju petu stanicu, Smederevo gde je najavljeno da će obuku za poznavanje digitalnog sistema proći i osobe u domovima za stare i gerontološkim centrima.Kako je rekao pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miladin Brković, ovaj projekat nije značajan samo za mladju generaciju, već i za starije gradjane.

“Ovo je prilka da se stariji oslobode straha, nedovoljnog znanja za digitalni svet i da osete svu blagodat veština koje će steći. Proći će obuku za poznavanje digitalnih sistema i usluga, a u pripremi je aktivnost za pribižavanje digitalnih znanja i veština licima u ustanovama za stare i gerontološkim centrima”, rekao je on na Gradskom trgu u Smederevu.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić rekao je da je Srbija jedna od najbrže razvijenih IT industrija u regionu, jer bez razvoja inforamtičke pismenosti i digitalnih veštine, nema razvoja zemlje. “Gradjani će moći danas i sutra da otovore svoje naloge na portalu eUprave, da se upoznaju sa novim servisima i kako da od kuće obavljaju poslove koje imaju sa državom”, rekao je on.

Kroz program “Pametno i bezbedno” resorno ministarstvo sprovodi inicijative koje su vezane za podizanje svesti o informacionoj bezbednosti, razvoju informatičke pismenosti, a kako je Savić dodao, uspostavljen je i Centar za bezbedan internet, gde svi gradjani mogu potražiti pomoć.

U okviru današenjeg programa planirano je i predavanje “Ja kao mediji” u kojem će biti reči o uticaju medija na društvo.

“Svako danas može da postane mediji i akcenat će biti na tome kako bezbedno koristiti društvene mreže i kako ih shvatiti ozbiljno, jer danas svako može da proširi razne ifnormacije koje dolaze do velikog broja ljudi i to sa sobom nosi veliku odgovornost”, rekao je predavač, influenser Andrija Andrejić i dodao da je predavanje predvidjeno za sve uzraste.

Karavan digitalnih veština, digitalne pismenosti i onlajn bezbednosti “Digitalna ekspedicija”. pokrenut je na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa ciljem da se gradjani širom srbije upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama.

Gradjani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža.

Tokom naredna tri meseca karavan “Digitalna pismenost” posetiće još 11 gradova Srbije – Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizma i telekomunikacije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom “Nova pismenost” koji realizuju USAID, Propulsion i UNDP.

indeksonline.rs/Beta