LONDON – Najvećem svetskom gušteru, komodo zmaju, preti izumiranje zbog porasta vodostaja usled klimatskih promena koje utiču na smanjenje njegovog staništa, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Porast nivoa vode uticaće na 30 odsto staništa komodo zmaja u narednih 45 godina, prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN), koja je njegov status promenila iz ranjivog u ugroženo, prenosi Gardijan.

Ovaj izveštaj dolazi nakon prvog recenziranog rada o tome kako bi globalno zagrevanje uticalo na velike guštere u kojem je zaključeno da su “potrebne hitne mere očuvanja ove vrste kako bi se izbegao rizik od izumiranja”.

Kako se navodi, osim što ne mogu da se presele na viši teren, stanište komodo zmajeva postaje sve fragmentiranije ljudskom aktivnošću, što čini ovu vrstu guštera manje genetski zdravom i ranjivijom.

Smatra se da se njihovo stanište na ostrvu Flores u jugoistočnoj Indoneziji smanjilo za više od 40 odsto između 1970. i 2000. godine.

“Zbog ljudske aktivnosti, šuma se polako seče i nestaje, a savanu pogađaju požari i degradacija”, rekao je kustos u zoološkom vrstu Čester DŽerardo Garsia i dodao da se njihova staništa smanjuju zbog porasta nivoa mora.

Evropljani su otkrili komodo zmajeve tek početkom 20. veka i odmah su bili fascinirani ovim stvorenjima.

Komodo zmajevi rastu i do 3 metra u dužinu, a mogu da budu teški i preko 150 kilograma, hrane se uglavnom svinjama koje žive u šumama, jelenima, bivolima i šišmišima koji vise na niskim stablima.

Od 138.000 vrsta na ažuriranoj IUCN crvenoj listi, više od 38.000 vrsta preti izumiranje.

indeksonline.rs/Tanjug