BEOGRAD – Razgovara se o kovid propusnicima, one su na “stolu” i čeka se finalna odluka, rekao je danas za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

Očekuje se da u ovoj nedelji bude održana sednica Kriznog štaba, a na stolu je odluka i o kovid propusnicama.

Ne zna se kada će tačno sednica biti održana, a državni sekretar Ministarstva zdravlja Ðerlek kazao je za RTS da se čeka finalna odluka o kovid propusnicama.

“Finalna odluka nije odobrenje Kriznog štaba već se bira najbolji model šta će obuhvatiti kovid propusnice, da li samo one tri stvari, a to su barovi, kafići i noćni klubovi ili još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom”, istakao je Ðerlek gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je naveo da Srbija prati Evropu kada je o tome reč i istakao da je naša zemlja samostalna demokratska zemlja koja donosi svoje odluke.

“Uzećemo samo ono što je kvalitetno i u skladu sa našim Ustavom. Nadam se da ćemo doneti najbolje rešenje koje će biti najkvalitetnije za naše građane”, poručio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ðerlek je dodao da su epidemijske mere bile broj jedan u borbi protiv korona virusa do pojave vakcine, ali da se sada, kako kaže, moramo baviti povećanjem broja vakcinisanih “jer imamo najjače oružje u borbi protiv kovida, a to je vakcina”.

“Trenutno imamo oko 3.035.000 datih prvih doza, što se tiče treće doze oko 502.000, što znači da ipak imamo pomak, daleko je to od onog što želimo i kolektivnog imuniteta, ali je bitno da se krećemo napred i da ne stagniramo i to će biti od koristi. Moraćemo dalje da se borimo jer ne možemo čekati zimu, a toga se struka najviše i boji, da ne dođe do sudara kovida i gripa”, napominje Ðerlek.

Prema njegovim rečima, najmanje vakcinisanih i dalje je u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu i drugim manjim sredinama u Srbiji.

Kada je reč o broju vakcinisanih mladih, Ðerlek kaže da je tačno da se broj vakcinisanih polako povećava ali da je daleko od željenog.

“Broj radno sposobnih vakcinisanih takođe se povećava, ali i to je nedovoljno. Sve ono što se dešava u poslednjim danima, pet mladih koji su umrli u Batajnici, trudnica u Nišu, mislim da su to dovoljni razlozi da shvatimo da delta soj dokazuje surovost i da sami treba da donesemo odluku o vakcini i da ne dozvolimo da delta tako lako odnosi živote”, poručio je Ðerlek.

Ističe da dva elementa odlučuju o spasavanju života, a to je odlazak u bolnicu i kačenje na respirator.

“Ta istraživanja su pokazala da su skoro 80 odsto hospitalizovanih nevakcinisani i broj ljudi koji odlazi u intenzivnu negu i završava na respirator je odnos dva na prema 33, u procentima je 95 odsto na respitarima su nevakcinisani, to je dovoljan razlog da moramo da se vakcinišemo”, kaže Ðerlek.

indeksonline.rs/Tanjug