Naslovna REGION Bosna i Hercegovina NAKON SEDAM GODINA ZATVORA! Vođa bosanskih vehabija Bilal Bosnić od jutros na...

NAKON SEDAM GODINA ZATVORA! Vođa bosanskih vehabija Bilal Bosnić od jutros na slobodi

SARAJEVO – Nekadašnji vodja vehabija iz Bužima Husein Bilal Bosnić jutros je izašao iz državnog zatvora u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, pošto je odslužio kaznu od sedam godina na koju ga je osudio Sud BiH zbog podsticanja na terorizam.

Direktor zatvora Siniša Perković rekao je novinskoj agenciji Srna da je Bosnić zatvor napustio u 9.00 časova, kao i da se za vreme služenja kazne pristojno vladao, a da je sve ostalo u nadleženosti bezbednosnih agencija.

Bosniću je 2016. potvrdjena presuda kojom je osudjen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam, te organizovanja terorističkih grupa.

U zatvor u Vojkovićima je prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, gde je ranije služio kaznu.

Njemu je prvostepena presuda izrečena krajem 2015. godine kada je proglašen krivim da je 2013. i 2014. držao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organizovanoj terorističkoj grupi u “Islamskoj državi”.

Uhapšen je 3. septembra 2014. godine u akciji “Damask” zajedno sa još 15 selefija, a nakon tri meseca pušteni su na slobodu.

Ubrzo potom ponovo je uhapšen, a zatim vraćen u pritvor.

Dok je bio u zatvoru, Bosnić je pokušavao da izadje na slobodu, upućujući molbe da mu se prekine izdržavanje zatvorske kazne, a obraćao se i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu sa žalbom u kojoj je naveo da on, izmedju ostalog, nije imao pravično sudjenje, pravo na slobodu misli i govora.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version