NOVI PAZAR – Učiteljica u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru Adela Karahmetović Melajac, koja je đacima prvacima na početku školske godine pustila himnu Bošnjaka, dobila je rok od osam dana da se pismeno izjasni o svom postupku.

Direktor OŠ “Rifat Burdžević Tršo” Nusret Zuković rekao je da je nakon incidenta razgovarao sa učiteljicom i da je himna Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” intonirana na drugom času, a da je Karahmetović Melajac na prvom času ispoštovala odluku Ministarstva prosvete i intonirala himnu “Bože pravde”.

– Tokom razgovora sa učiteljicom koja vodi nastavu na bosanskom jeziku dobili smo objašnjenje da je postupila po obaveštenju Ministartva prosvete, a da je pesmu Bošnjaka intonirala tokom drugog časa prema programu koji je pripremila za prijem prvaka – rekao je Zuković za A1 TV i dodao da veruje svojoj koleginici i da su mediji izvukli celu priču iz konteksta, prenosi Kurir.

Podsećamo, na društvenim mrežama pojavio se snimak iz novopazarske škole na kome se vidi kako đaci sa rukom na srcu pevaju himnu Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Pri tome je učionica bila ukrašena belim i zelenim balonima sa natpisom “Bosanski jer sam Bošnjak”. Karaahmetović Melajac se snimkom pohvalila i na svom profilu na društvenim mrežama.

Hitno je reagovao i ministar prosvete Branko Ružić koji je rekao da slučaj u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

– Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora – naglasio je Ružić.

indeksonline.rs

Prethodni tekstDruštveni dijalog je početak svega
Sledeći tekstLJAJIĆ: Nacionalne strasti ponovo pojačane, ne dolivati ulje na vatru