BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja nadležnima, a najviše pažnje posvetili su slučaju intoniranja bošnjačke himne u školi u Novom Pazaru.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da je ovih dana na delu progon jedne novopazarske učiteljice “od strane režima i režimskih medija”, i da ta kampanja ima za cilj da zastraši Bošnjake i poseje strah.

Imamović je pitao ministra prosvete Branka Ružića na osnovu kog člana Ustava i zakona je propisao da se u školama mora intonirati državna himna.

“Ispred sebe imam Ustav i u njemu nigde ne piše obaveza intoniranja himne u školama i u delu u kojem se određuju gde se kada i kako upotrebljavaju državni simboli nema nigde nadležnosti ministra prosvete”, rekao je Imamović.

On je dodao da se učiteljici sudi na osnovu snimka sa društvenih mreža na kojem se vidi da ona izvodi nastavu na bosanskom jeziku i pušta himnu Bošnjaka koja je odobrena kao nastavna jedinica, a da režimski mediji tvrde da je prekršila zakon.

“I u Čačku je intonirana pogrešna himna. Pa je l’ neko tražio istragu”, pitao je Imamović.

I poslanik Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije zatražio je da se oko tog slučaja smanji tenzija i sve pažljivo ispita.

“Moja deca idu u tu školu i kažu da je himna Srbije intonirana, te da treba da se smanje tenzije i sve pažljivo ispita”, rekao je Bačevac.

On je istakao da su lokalni mediji objavili da je u Poreskoj upravi u Novom Pazaru na konkursu za posao primljeno devet lica srpske nacionalnosti a nema Bošnjaka, iako ih je bilo puno koji su ispunjavali uslove.

On je zatražio podatke o tom konkursu od Ministarstva finansija i rekao da ovakvim slučajevima treba pristupiti oprezno zbog ispunjenja prava nacionalnih manjina.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da “što je Srbija jača to se čuju jači napadi” na nju i da u njima najčešće učestvuju domaći političari.

Milićević je rekao da niko ne diže tenziju kada je reč o učiteljici iz Novog Pazara, ali da je strašno što “ne samo da nije puštena državna himna, već je puštena himna sandžačkih Bošnjaka” i naveo da “Sandžak nije država”.

“U zakonu piše da se himna koristi i u drugim slučajevima koji nisu u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, i ministar je propisao da se intonira na početku školske godine”.

indeksonline.rs/Beta