BEOGRAD – Ministar prosvete Branko Ružić ocenio je danas kao “opasno” saopštenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) da je emitovanje državne himne”Bože pravde” na početku školske godine “neprihvatljivo” za Bošnjake jer je deo “isključivo sprskog idenditeta”.

“Sramno je da se nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine, koji je jedan od 21 saveta, na takav način politizuje od strane onoga koji jedinu politiku vidi u tome da negira državu Srbiju i njene državne simbole”, rekao je Ružić, nakon obilaska Osnovne škole “Vladislav Ribnikara” u Beogradu, navodeći da su prava nacionalih manjina na veoma visokom nivou u Srbiji.

On je pozvao “autora saopštenja da sagleda da li se deca bošnjačke nacionalnosti u nekim drugim držvama poput Hrvatske, Nemačke, Francuske, ogluše kada se neki važan državni simbol istakne”.

“Danas smo otpočeli sa himnom u školama i to će ostati za navek. Želja da se to politizuju treba da bude predmet tretiranja od strane, da ne budem uvredljiv, ponekada i specijalista za psihijatrijske bolesti”, rekao je Ružić.

On je rekao da je emitovanje, po prvi put, državne himne na početku školske godine “promocija plemenitog, zdravog patriotizma”.

indeksonline.rs/Beta