BEOGRAD – Povodom činjenice da u jednoj školi u Novom Pazaru prvog dana školske godine nije intonirana srpska himna, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je rekao da ne mora svako da peva himnu, ali da mora da je poštuje.

“U centru Novog Pazara je Osnovna škola ”Bratstvo” – u tu školu naša država je uložila pet miliona evra. Tamo su uslovi su bolji nego u mnogim školama u Srbiji, Beogradu. Nemam nista protiv da tamo stoji i bošnjacka zastava, naši zakoni to predviđaju, da svako uči svoje pesme, svoju kulturu da gaji, i mi se time ponosimo. Mi ne pravimo razliku da li su naši građani Mađari, Hrvati, Bošnjaci, muslimani… Ne mora svako da peva himnu, ali treba da je poštuje, jer živi u toj državi”, rekao je Selaković za TV Prva.

Upitan da prokomentariše reči političara iz Novog Pazara Sulejmana Ugljanina, koji je rekao da nametanje srpske nacionalne himne deci bošnjačke nacionalnosti predstavlja najgrublji cilj pokušaja asimilacije u cilju promene identiteta, Selaković navodi da je Ugljanin, dok je bio u vladi, zajedno sa kabinetom ustajao dok je intonirana srpska himna.

Ministar podseća da Srbija ulaže značajna sredstva u Novi Pazar.

“Srbija će, kao što sam rekao ranije, uložiti 28 miliona u rekonstrukciju Opšte bolnice u Novom Pazaru. Srbija ulaže desetine miliona evra u gasovod ka Novom Pazaru, Srbija je pomogla da se otvori generalni konzulat Turske u tom gradu, ali ne dopušta da se vređa naš nacionalni simbol”, ocenio je Selaković.

indeksonline.rs/Tanjug