BEOGRAD – Bugarska je danas svrstala Srbiju medju države u crvenoj zoni po opasnosti zaraze korona virusom, a licima koja dolaze iz država u crvenoj zoni nije dozvoljen ulazak u Bugarsku, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.

Od toga su izuteta deca mladja od 12 godina kao i putnici u tranzitu, pogranični radnici, bugarski državljani i strani državljani sa regulisanim boravkom u Bugarskoj i članovi njihovih porodica, državljani Evropske Unije, Evropske ekonomske zajednice i Švajcarske Konfederacije i članovi njihovih porodica.

Na sajtu MSP su naveli da su od novog pravila izuzeti i učenici i studenti i doktorandi koji žive u Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji i svakodnevno ili najmanje jednom nedeljno putuju u Bugarsku radi školovanja i obrnuto.

Puna lista osoba kojima je i dalje dozvoljen ulazak i dodatne informacije mogu se naći na sajtu MSP Srbije ;i ambasade Bugarske u Srbiji.

Lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija izuzetaka, odnosno ona lica kojima je dozvoljen ulazak u Bugarsku, oslobodjena su karantina ukoliko prikažu validni sertifikat o potpunoj vakcinaciji ili o preležanoj bolesti kovid-19 i negativan PCR test ne stariji od 72 sata od testiranja.

Osobama koja spadaju u neku od navedenih kategorija izuzetaka, a koja poseduju samo negativan PCR test ne stariji od 72 sata od testiranja (nemaju sertifikat o vakcinaciji ili o preležanoj bolesti), odredjuje se karantin u kućnim uslovima u trajanju od deset dana, naveli su iz MSP.

Deci uzrasta od 12 do 18 godina, koja dolaze iz država u crvenoj zoni, dozvoljava se ulazak sa negativnim PCR testom, a u slučaju da ne poseduju test, odredjuje im se karantin u kućnim uslovima u trajanju od deset dana.

indeksonline.rs/Beta