NOVI PAZAR – Generalni konzulat Republike Turske otvoren je danas u Novom Pazaru.

Konzulat je otvoren u prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Nikole Selakovića i Mevleta Čaušoglua.

Ceremonija svečanog otvaranja započela je intoniranjem himni Srbije i Republike Turske, a nakon toga ministar Selaković je istakao da je otvaranje konzulata rezultat dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdoana iz 2019. godine.

“Ove godine navršava se 142 godine diplomatskih odnosa Srbije i Turske i ponosni smo što u isto vreme naše države beleže najviši stepen odnosa, koje odlikuje poverenje, prijateljstvo i uzajamna saradnja”, naglasio je Selaković.

On je istakao da “Turska i Srbija dele istu viziju mirnog i prosperitetnog Balkana”.

“Odnosi Srbije i Turske su veoma važni. Kao što su nam itekako važni odnosi sa našim komšijama, prijateljima, našom braćom i sestrama Bošnjacima. Želja nam da u onome što su ekonomski uspesi Srbije i njen napredak na svakom koraku uživaju i naši građani bošnjačke nacionalnosti”, poručio je Selaković.

On je naveo da je prošla godina, uprkos pandemiji kovida 19, bila rekordna godina u trgovinskoj razmeni dve zemlje i da je dostigla cifru od tri milijarde i 320 miliona evra.

“Za 10 godina podigli smo trgovinsku razmenu 5,4 puta”, rekao je Selaković i dodao da je uveren da će konzulat u Novom Pazaru dati značajan doprinos tome daljem razvoju trgovinske saradnje, ali i razvoju Novog Pazara i Raške.

Selaković je preneo da mu je Čavušoglu rekao u helikopteru, dok su prilazili Novom Pazaru, da se taj grad značajno promenio u odnosu na njegovu prošlu posetu, pre četiri godine.

“Naša politika je politika razvoja, i zato ćemo uložiti preko 28 miliona evra u izgradnju novog bloka opšte bolnice u Novom Pazaru i rekonstrukciju starog dela bolnice”, poručio je Selaković.

Kako je dodao rekonstrukcija škole “Bratstvo” koja je četvrta škola u Srbiji koja ima zatvoreni bazen koštala je pet miliona evra.

“Naša deca u Novom Pazaru imaju prilike da uče u školi koja ima bolje uslove nego mnoge škole u prestonici Beogradu”, istako je Selaković.

Prema njegovim rečima, u toku je gradnja autoputa ka Dugoj poljani, a u saradnji sa turskim partnerima, gradi se put od Novog Pazara do Tutina.

“Urađen je projekat i dovodi se gasovod do Novog Pazara koji će potpuno promeniti način poslovanja i uslove života, a Novi Pazar biće među prvih 28 gradova u Srbiji koji će rešiti problem kanalizacije, otpadnih voda i vodovoda”, naglasio je ministar.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlet Čaušoglu istakao je da je današnji dan istorijski, jer je Turska prva zemlja koja je otvorila konzulat u Novom Pazaru i da ga raduje informacija da će i BiH otvoriti konzulat u tom gradu.

“Naša braća u Sandzaku i naši građani koji vode poreklo iz Sandžaka čvrsta su veza između naših zemalja. Konzulat pokriva široko područje, od Pirota do Užica. Nadam se da će se povećati ulaganja naših kompanija u taj kraj, što mi podstičemo”, rekao je Čavošoglu.

On je istakao da je igrom sudbine konzulat otvoren u kući turskog reprezentativca Mirsada Turdžana, koji je rođen u Novom Pazaru.

“Posetio sam Centar za tursku kulturu, gde 240 polaznika uči turski jezik, što govori o velikom interesovanju. Mi znamo da naša braća u Sandžaku svim srcem vole Tursku, ali i vi znajte da i mi gajimo posebna osećanja prema Sandžaku”, rekao je turski šef dipomatije.

Generalni konzul Bašar Bašol izjavio je da će raditi na tome da privuče što više stranih investicija u Sandžak, ali i na jug Srbije, na područje koje pokriva konzulat.

“Radićemo sve šsto budemo mogli kako bismo radili na razvoju Sandžaka kojeg vidimo kao čvrstu vezu između naših zemalja, a takođe ćemo raditi na podizanju prosperiteta stanovnika Sandžaka”, rekao je Bašol.

Na kraju ceremonije otvaranja Generalnog konzulata učesnicima su emitovane video poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redzepa Tajipa Erdoana.

indeksonline.rs