SJENICA – Sudbina malih opština i lokalnih zajednica iz kojih mladi odalaze u potrazi za boljim životom, školovanjem i egzistencijom u veće gradove, nije zaobišla ni Sjenicu.

Ipak, poslednjih godina ima i onih koji ovu opštinu na Pešterskoj visoravni prepoznaju kao dobro mesto za život, sa brojnim neiskorišćenim potencijalima, pa joj se vraćaju sa verom i nadom da će baš u svom rodnom kraju ostvariti zacrtane ciljeve.

Sjeničak, fotograf i muzičar Enes Crvčanin, studirao je u Sarajevu, gde je radio i postizao zavidne poslovne rezultate.

Međutim, brz tempo života, manjak vremena i svi drugi nedostaci koje veliki gradovi kriju iza kulisa blještavih ulica, naveli su ga da razmisli o povratku u Sjenicu, a kasnije to i učini.

„Posao u Sarajevu u oblasti fotografije, produkcije i marketinga me je doveo do toga da više jednostavno nisam imao slobodnog vremena. Dešavalo mi se da pet godina propuštam proslavu Bajrama, da godinama zbog posla propuštam proslavu Novu godine. Taj posao je bio mašina koja me je progutala, a u koju sam morao da budem da bih opstao u svemu“, priča Enes.

Ističe da mu je povratak bio inspirisan željom za životom u mirnom okruženju, smirenom tempu života u sredini poput Sjenice, koja će biti zdrava za njega i njegovu porodicu.

„Nije čitav život sadržan u poslu i sticanju što više novca. Sada mi novac u suštini ne predstavlja ništa, iako sam razmišljao drugačije onda kada sam odlazio odavde. Na kraju, sve ogromne radne obaveze i posao pojedu čoveka“, dodaje Enes.

Borba u njemu, priznaje, vodila se oko odluke o povratku.

Na jednoj strani bila su brojna poznanstva i posao fotografa u poznatom sarajevskom klubu „Sloga“, ali je želja za povratkom prevagnula, posebno u trenutku kada je inicirana od strane supruge Merime, rođene Sarajke, kojoj se Sjenica itekako svidela kao dobro mesto za život.

Osim toga, Enes veruje da je Sjenica „plodno tlo“ za posao i da se baš ovde mogu ostvariti zavidni poslovni ciljevi.

„Konkretno za moj posao ovo je dobro mesto. Nekada sam bio u problemu da nađem inspirativna mesta za fotografisanje u prirodi, a ovde ih je na svakom ćošku“, ističe on.

Zaključuje da je Sjenica dobro mesto za život, jer u njoj žive izrazito srdačni ljudi sa bogatim kulturološkim nasleđem i da itekako ima šta da ponudi u mnogim oblastima.

„Naravno, ovde imamo i problema, a najveći među njima je to što je mladima ubijena ideja da ovde nešto može da se uradi. Neretko se čuju priče kako smo u dugovima, kako nema novca za plate. Kada nas neprestano bombarduju tim informacijama, dešava se da mladi prihataju da Sjenica nije mesto za njih. Upravo zbog toga, lokalna zajednica treba da se okrene ka mladima, jer ako nema mladih nema ničega“, tvdi Enes.

Turustički radnik i omladinski aktivista Sabahudin Abdagić takođe smatra da je ova opština dobro mesto za život i pored slabijeg životnog standarda i teškog pronalaska posla, a kao potkepljenje tom viđenju navodi mlade koji odlaze u inostranstvo, kako bi zaradili novac i koji se vraćaju i ulažu tu u sopstveni biznis.

Kako bi usavršio posao u oblasti turizma Sabahudin je proveo nekoliko godina u Sloveniji, gde je imao i priliku da ostane uz radno angažovanje.

Ipak, nije ostao tamo, jer su, kako priča, ljubav prema rodnom kraju i prirodnim lepotama i želja za promocijom Sjenice u turizmu bili bitniji.

„Za mene su turizam i zaštita životne sredine neke od grana koje mogu biti veliki potencijali Sjenice. Naradno, uz razvoj poljoprivrede, stočartva i drugih segmenata koji su budućnost našeg grada. Želim svima onima koji razmišljaju da se vrate budem primer i da ih pozovem da oživimo Sjenicu na što bolji način“ , istakao je Sabahudin.

Podseća da, poučen iskusvom sa radom u oblasi omladinskog aktivizma, u lokalnoj zajednici mogu da se realizuju brojni projekti uz podršku ogranizacija poput USAID-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i raznih ministarstava.

„Mislim da sve programe koje nude različite organizacije treba iskoristiti i da to može da bude jedan od razloga da mladi ostanu da žive u Sjenici. Na taj način se mogu pokrenuti i porodični biznisi, a to su zapravo i najbolji načini da se obezbede sredstva za normalan život. U Sjenici je zaista dosta pozitivnih primera porodičnih biznisa“, dodaje Sabahudin.

Kada je u pitanju razvoj turizma u Sjenici, kao glavnu razvojnu mogućnost Sabahudin prepoznaje ulaganje u izgradnju smeštajnih kapaciteta, jer ovu opštinu posećuje sve veći broj turista, te takva ulaganja mogu biti izuzetno profitabilna.

On smatra da su razvojne šanse u Sjenici velike, posebno za mlade, ali da je za to potrebno organizovati odgovarajuće radionice i obuke, da bi se što kvalitetnije i bolje iskoristili raspoloživi resursi.


Tekst je nastao u okviru projekta „Pod svojim nebom“, koji realizuje Udruženje građana Free media iz Novog Pazara, sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.