Vlada Crne Gore usvojila je nove epidemiološke mere koje stupaju na snagu od subote i važiće do 8. oktobra, pa će ubuduće Nacionalna digitalna kovid potvrda biti potrebna ne samo za tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, već i za ulazak u mega i hipermarkete.

Od 9. oktobra Nacionalna digitalna kovid potvrda biće neophodna za ulazak u objekte koji se bave prodajom prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od 1.000 i više kvadratnih metara, navode Vijesti.

Od sutra potvrda je potrebna za poslovne centre i poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjetka, kao i za objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 kvadratnih metara.

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah posle primanja druge doze vakcine i od toga trenutka će biti validna.

Vlasnici, korisnici i upravnici tih objekata dužni su da kontrolišu i odrede odgovornu osobu za poštovanje tih mera.

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je potpuno vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da osoba poseduje negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana, ili da poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Prethodni tekstKup Srbije u fudbalu: Novi Pazar među povlašćenim ekipama na žrebu
Sledeći tekstDekan: Studenti medicine za primer, na završnoj godini 92 posto vakcinisanih