Evropska unija, plašeći se političke reakcije u državama članicama, ne može više da bude saglasna da daje garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima su obećale mesto u klubu, navodi Rojters, pozivajući se na izjave četiri diplomata i interni dokument.

Zastoj oko deklaracije za samit lidera EU i Balkana 6. oktobra niska je tačka u strategiji EU da u blok uvede Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju. To se podudara sa rasplamsavanjem tenzija na granici između Kosova i Srbije.

Na samitu je EU planirala da ponovi svoje obećanje dato pre 18 godina da će “dati nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, prema nacrtu deklaracije o samitu od 11. septembra koju je video Rojters. Taj nacrt je prošao najmanje dve runde razgovora bez dogovora, rekli su diplomate.

Države EU nisu želele da otkriju svoje stavove, ali bogate severne zemlje poput Danske, Francuske i Holandije strahuju od ponavljanja hitnog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. i loše upravljane migracije istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se protivi pridruživanju Severne Makedonije zbog jezičkog spora.

Čak i ako se oko jezika konačno dogovore, malaksalost odražava paralizu u planu EU da izgradi „prsten prijatelja“ od Ukrajine do Tunisa nudeći bliže veze, trgovinu i pomoć.

Umesto toga, Kina i Rusija zadiru u investicije i uticaj. Srbija je u januaru bila prva evropska država koja je primila kineske vakcine protiv KOVID-19 za masovnu inokulaciju.

Zaoštravanje tenzija

EU takođe indirektno zaoštrava tenzije u regionu od 20 miliona ljudi, kažu diplomate, jer su balkanski građani sanjali o pridruživanju EU nakon etničkih ratova devedesetih godina prošlog veka kada se Jugoslavija raspala.

Trupe NATO pojačale su u ponedeljak patrole na Kosovu u blizini graničnih prelaza koje su blokirali lokalni Srbi razljućeni zabranom ulaska u zemlju automobilima srpskih registarskih oznaka.

Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine i započela je vojne manevre u blizini granice.

– Moraju da se loše ponašaju da bi bili zapaženi. Na Balkanu postoji pogoršanje koje proizilazi iz izgubljenog interesa za prestonice EU – rekao je visoki diplomata EU u Briselu uključen u balkansku politiku.

EU i Sjedinjene Države zatražile su smirenost, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započela je u utorak trodnevno putovanje u šest balkanskih zemalja kako bi pokazala predanost izvršne vlasti EU regionu.

Na putu za nigde

U svom prvom boravku u Albaniji, Fon der Lajen je rekla da ostaje pri obećanju da je “budućnost Albanije u EU”.

Ali kredibilitet EU je narušen, posebno nakon što su Francuska i Holandija privremeno zaustavile proces proširenja pre dve godine, a Bugarska ga sada blokira.

Kosovo i Srbija se osećaju iznevereno od strane Sjedinjenih Država, nakon što ih je pre godinu dana u Belu kuću pozvao tadašnji predsednik Donald Tramp da potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, od koga sada nema ničega. EU nije ispunila obećanje da će dozvoliti putovanje bez viza na Kosovo.

Države koje se zalažu za proširenje, uključujući Austriju, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i baltičke zemlje, kritikuju Nemačku i Francusku zbog toga što nisu izvršile pritisak na Bugarsku da ukine veto. Napredak Albanije je takođe zaustavljen jer je vezana za Severnu Makedoniju u procesu proširenja.

– Sve dok imate toliko država članica koje, iz ovih ili onih razloga, smatraju da nije u redu dalje proširivati zajednicu EU, onda zaista ne idemo nikuda – rekao je Džon O’Brenan, stručnjak za evropske integracije na Univerzitetu Mainut u Irskoj.