RAŠKA – Vojnici Kfora pojavili su se pre oko sat vremena u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, piše portal Kosovo Online.

Kako navodi Kosovo Online, u pitanju su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije Kfora na Kosovu.

Ne zna se još uvek da li su na Jarinje stigli kako bi „zamenili“ prištinske specijalce i da li ovo znači da će oklopna kosovska policija da se povuče.

Podsećamo, jutro su na Jarinje stigla četiri oklopna vozila Vojske Srbije, koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Nije objavljeno iz koje su jedinice pripadnici Vojske koji su pored njih. Vojska Srbije poseduje bazu koja je u blizini Jarinja.

Vojska je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosova, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice i helikopteri Vojske Srbije. Ministar odbrane Srbije je poručio da su jedinice u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda.

U međuvremenu, započeo je osmi dan blokade administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova. Prethodna noć je protekla mirno, a okupljeni Srbi ne odustaju od svojih zahteva.

indeksonline.rs/nova.rs