SKOPLJE – Za ulazak u Albaniju od danas je neophodno posedovati neku od “kovid propusnica” – potvrdu o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19 ili negativan test na taj virus.Kako je javila agencija MIA, na snagu su stupile ograničavajuće mere za ulazak u Albaniju, koje je Komitet te zemlje za borbu sa pandemijom doneo 30. avgusta.

Gradjani koji ulaze u Albaniju moraju da imaju dokument o vakcinaciji, koja je završena najmanje 14 dana ranije, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi atigenski test do 48 sati ili potvrdu o preležanim kovidu, koja važi do šest meseci od ozdravljenja.

Ta pravila važi i za sve koji su u tranzitu kroz Albanija, sa izuzetkom dece do šest godina.

Gradjani Albanije koji se vraćaju iz drugih zemalja, a nemaju nijedan od potrebnih kovid dokumenata, moraju da idu u desetodnevnu izolaciju.

Novim merama je u objekte na medjunarodmim aerodromima u Albaniji ulazak dozvoljen samo putnicima, koji moraju da poštuju antikovid mere i protokole.

Albanija je prethodno prudužila vreme trajanja policijskog časa, koji od 1. septembra počinje u 23.00 i traje do 6.00 narednog dana, dok je Ministarsto zdravlja propisalo obaveznu vakcinaciju za nastavnike, studente, administraciju, policiju, zaposlene u apotekama i laboratorijama. Svi oni treba da se vakcinišu do 30. septembra. ;

U Albaniji je u jeku novi talas pandemije korona virusa i dnevno u proseku ima više od 900 novozaraženih.

indeksonline.rs/Beta