NOVI PAZAR – Na današnjoj konferenciji za medije u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, predstavljen je projekat „Sandžačka šuma Turskoj“.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac istakao je da upravo Bošnjaci u Sandžaku čine most uspješne saradnje Republike Srbije sa Republikom Turskom te da je ovaj projekat sadnje sandžačke šume u Turskoj simbolični pokazatelj naše brige i podrške narodu Turske.
Ovaj projekat je još jedan dokaz da je bošnjački narod u Srbiji most prijateljstva koji spaja ove dvije države, Republiku Srbiju sa Republikom Turskom i taj odnos ove dvije države je do sada na najvećem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje”, kazao je gradonačelnik Biševac.

“Grad Novi Pazar se odazvao pozivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za priključivanje projektu “Sandžačka šuma Turskoj” jer znamo da nas vežu kako prijateljske tako i bratske veze sa Republikom Turskom i narodom Turske. Ovo je jedan simboličan projekat kojim želimo da pokažemo solidarnost i brigu za svim onim što se dešavalo tokom ljeta u Republici Turskoj kada su se desili ogromni požari koji su izazvali veliku materijalnu i ekonomsku štetu.

“Ovaj projekat ima simboličnan značaj i šalje jaku poruku da je Sandžak jedinstven da je uz narod Republike Turske uz predsjednika Redžepa Taipa Erdogana i da su građani Sandžaka i građani turske porijeklom iz Sandžaka neraskidiva veza Turske i Srbije”, kazala je predsjednica Vijeća i dodala da se i dalje mogu priključiti svi građani Sandžaka.

“Svi oni koji žele iskazati saosjećanja i pokazati svoju brigu evo prilike da kroz donaciju sadnica imaju svoje drvo u “Sandžačkoj šumi Turskoj” koje će rasti kao što raste naša ljubavi i brige prema turskom narodu i Republici Turskoj”, kazala je predsjednica Vijeća.

Projekat „Sandžačka šuma Turskoj“ pokrenut je kao podrška narodu Turske koji je u prethodnom periodu pretrpeo štete uslijed požara koji su uništili veliki broj šuma.

indeksonline.rs