Direktoru Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslavu Capaku postavljeno je zanimljivo pitanje – kad se već u zdravstvu i socijalnim ustanovama uvode obavezna testiranja za one koji nisu vakcinisani i nisu preležali kovid, zašto vakcinisane osobe ne moraju da se testiraju ako se zna da i one mogu da prenose zarazu.

Direktoru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku postavljeno je zanimljivo pitanje – kad se već u zdravstvu i socijalnim ustanovama uvode obavezna testiranja za one koji nisu vakcinisani i nisu preležalležai kovid, zašto vakcinisane osobe ne moraju da se testiraju ako se zna da i one mogu da prenose zarazu.

“Nisam rekao da ne znamo koliko je novozaraženih vakcinisano, nego je ranije pitanje bilo koliko je od ukupno vakcinisanih osoba obolelo. Taj podatak trenutno nemam, iako smo ga u nekoliko navrata javno objavljivali, ali za sadašnji trenutak taj podatak nemam. Mi smo imali 8546 slučajeva u zadnjih nedelju dana, od kojih 78, dakle gotovo 80 odsto, nije bilo vakcinisano”, rekao je Capak.

“Koliko ja znam, niko na svetu to nije uveo”
“Ono što je sasvim sigurno, mi to znamo iz literature, iz naučnih radova, da i osobe koje su vakcinisane i koje su preležale takođe mogu kratkotrajno da nose virus i da ga prenesu na nekog drugog, ali to je sigurno u mnogo manjoj meri nego što je to za osobe koje su osetljive i koje onda, zato što su osetljive, mogu da obole pa i zbog svojih simptoma, dok su bolesne ili dok su asimptomatske, mogu da šire virus na druge ljude, dakle ovo je u puno manjoj meri”, rekao je direktor HZJZ-a.

“Koliko je meni poznato, niko u svetu nije uveo da se osobe koje su vakcinisane moraju da se testiraju, osim ako ne rade s imunokompromitovanim pacijentima. U tom slučaju, ako se za njih dokaže da su bili u bliskom kontaktu s bolesnom osobom, u tom slučaju treba da se testiraju, što imate jasno napisano i u našim uputstvima. Mi uvek kažemo da bez obzira na to što su osobe vakcinisane ili što su preležale, i dalje treba da se drže ovih klasičnih epidemioloških mera jer i za njih važe te mere i pomoću njih apsolutno smanjujemo mogućnost širenja infekcije na druge”, rekao je Capak.

index.hr