BEOGRAD – Srbija je jedna od retkih zemalja koja je i u vreme pandemije uspela da poveća stopu zaposlenosti a tome su doprinele aktivne mere zapošljavanja sprovedene preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i uključivanje lokalnih samouprava, poručeno je danas prilikom svečanog uručenja ugovora u beogradskoj filjali NSZ.

Za aktivne mere zapošljavanja preko NSZ izdvojeno je 350 miliona dinara, a ugovori su danas uručivani poslodavcima i nezaposlenim licima koji su ih koristili na teritoriji Beograda.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Darija Kisić Tepavčević ocenila je da je novo zapošljavanje građana Srbije veliki uspeh za sve, istakla značajnu ulogu NSZ-a, a za lokalne samouprave rekla da su agilne i vredne jer su prepoznale akciju zapošljavanja kao suštinu našeg budućeg razvoja.

Ona je navela da je princip da za svaki dinar koji lokalna samouprava uloži za zapošljavanje, Srbija preko NSZ uloži barem toliko.

“Samo tako, zajedno, možemo da stvaramo bolju, jaču i napredniju Srbiju”, rekla je ona.

Kako je navela, broj nezaposlenih u 2021. godini smanjen je za pet odsto u odnosu na lane, a u Beogradu je ove godine zaposleno gotovo 30.000 osoba, što je povećanje za 12,6 posto u odnosu na 2020. godinu.

Kao značajan parametar, navela je i porast broja poslodavaca od 3,6 odsto koji iskazuju potrebe za zaposlenima kod NSZ.

Ona je navela da je kroz aktivne mere zapošljavanja na prostoru Beograda ove godine zaposleno 650 lica, od kojih je 50 osoba sa invaliditetom, te da je još oko 400 osoba je prošlo programe.

Kako je istakla, ove godine je u okviru aktivnih mera zapošljavanja podršku dobilo 13.491 lice sa NSZ, a od toga je 1.650 osoba sa invaliditetom.

Direktor NSZ Zoran Martinović naglasio je da su u fokusu podsticaja teže zapošljive kategorije nezaposlenih, što je značajno da bi se omogućila jednakost onih kojima je teže doći do posla.

“Blizu smo planiranog broja da kroz aktivne mere zapošljavanja i finansijskih podsticaja uključimo planiranih 18.000 lica. Očekujemo da ćemo broj premašiti zahvaljujuci lokalnim samoupravama koje svojim sredstima nadopunjuju republički novac za ove namene”, rekao je on.

Dodao je da za program samozapošljavanja vlada veliko interesovanje, te da je u njemu preko 3.000 ljudi.

Istakao je da poslodavci pokazuju sve više interesovanja za zapošljavanje invalida a NSZ uspeva da obezbedi adekvatnu radnu snagu.

Naveo je da je na prostoru Beograda uključeno preko 100 osoba sa invaliditetom u NSZ finansijske podsticaje.

Martinović je naveo da je svako drugo lice od 1.300 koliko ih je na teritoriji Beograda bilo uključeno u program Moja prva plata zaposleno kod tih poslodavaca, a da je u Srbiji to 35 odsto.

Dodao je da je u Beogradu novi ciklus programa Moja prva plata privukao pažnju preko 1.400 poslodavaca, sa interesovanjem za 6.500 lica.

On je pozvao zainteresovana licima da preko portala Moja prva plata vide koji poslodavci koje poslove nude.

indeksonline.rs/Tanjug