BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u cilju suzbijanja epidemije korona virusa od subote 23. oktobra biti uvedene kovid propusnice.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, izjavila da će u ugostiteljske objekte od subote, nakon 22.00 sata, moći da udju samo oni koji imaju validne kovid sertifikate, koji će važiti uz ličnu kartu ili uz neki drugi važeći dokument sa fotografijom.

Ona je najavila da će Vlada Srbije sutra doneti dopunu Uredbe za sprečavanje bolesti kovid-19 koja će omogućiti takvu kontrolu.

Brnabić je dodala da će od subote kovid propusnice biti potrebne i za bilo kakve proslave u zatvorenom prostoru, a da će moći da ih dobiju oni koji su primili dve doze vakcine protiv korona virusa pre ne duže od sedam meseci, sa trećom, buster dozom vakcine, ili uz PCR ili antigenski test.

“Ovo uključuje i svadbe zato što se održavaju u ugostiteljsim objektima. Ako neko želi da ima svadbu ili rodjendan na otvorenom prostoru ili do 22.00 sata ne mora da ima kovid propusnicu. Ako ostaju posle 22.00 sata trebaju kovid propusnice”, rekla je Brnabić i dodala da je doneta mera koja će moći da se iskontroliše u svim sredinama.

Na pitanje da li će biti novih mera u vezi održavanja nastave, budući da je danas učenik (16) srednje škole u Kruševcu preminuo od kovida-19, Brnabić je odgovorila da se na sednici Kriznog štaba razgovaralo i o školama, i da je naloženo Institutu “Batut” koji treba da pripremi preporuku “šta činiti”.

“Epidemijska situacija je i dalje katastrofalna i ne smiruje se”, rekla je Brnabić i dodala da tome doprinosi i nepoštovanje protivepidemijskih mera, kao i slab odziv za vakcinaciju protiv korona virusa.

Brnabić je rekla da u Srbiji izmedju 3.000 i 4.000 ljudi dnevno primi prvu dozu vakcine.

Ona je navela da je do danas prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 2.946.969 osoba, ili 54,6 punoletnih osoba, a da je drugu dozu primilo 2.834.971 stanovnika, odnosno 52,5 odsto punoletnog stanovništva, dok je treću dozu primilo više od 792.000 stanovnika, odnosno 15 odsto punoletne populacije.

indeksonline.rs/Beta