Naslovna FEATURED Ćorović: Dom zdravlja će naći adekvatno rešenje za 24 radinka kojim su...

Ćorović: Dom zdravlja će naći adekvatno rešenje za 24 radinka kojim su istekli ugovori

Foto: Zorana Jevtić

TUTIN – Nekoliko zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Tutinu obratilo se javnosti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog, kako su naveli, “ugrožavanja javnog zdravlja građana opštine Tutin”.

Oni su u pismu naveli da sistem javnog zdravlja otežano funkcioniše “zbog ličnog interesa i samovolje” direktora Doma zdravlja dr Kemala Ćorovića i “neukosti” pravne službe Doma zdravlja u Tutinu.

Zdravstveni radnici u pismu navode da je dr Ćorović ostavio bez posla i egzistencijalno ugrozio 24 medicinska radnika u pomenutom Domu zdravlja, koji su bili angažovani projektom Opštine Tutin “Funkcionisanje ustanova primarne zdravstvene zaštite”.

Radnici dalje navode da je direktor Ćorović, uz konsultacije sa pravnom službom Doma zdravlja, odbio da potpiše produžetak angažovanja 24 medicinska radnika u okviru pomenutog projekta, stavljajući lični interes iznad opšteg – zdravstvena zaštita građana Tutina, unapređenje pružanja zdrastvenih usluga desetkovanog medicinskog kadra u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Na kraju, zdravstveni radnici u pismu podsećaju da je sredstva za realizaciju pomenutog projekta obezbedila Opština Tutin i istovremeno mole predsednika Srbije da preko nadležnih institucija utiče da se građanima Tutina obezbedi prekopotreban zdravstveni kadar.

Povodom ovog obraćanja zdravstvenih radnika Doma zdravlja u Tutinu, direktor Doma zdravlja Tutin se oglasio za indeksonline i rekao da je u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite na teritoriji Opštine Tutin, posebno sada za vreme pandemije covidom 19, angažovao ukupno 24 radnika u Domu zdravlja Tutin uz finansijsku podršku lokalne samouprave.

– Mislim da sam sasvim slučajno, nepotrebno i na ružan način, uz neopravdan razlog dospeo ovog puta u medije. Naime, vreme angažovanja svih radnika je zbog finansija bilo ograničeno na ukupno 6 meseci. Poštujući sve zakonske regulative i naravno mišljenje svoje pravne službe u Domu zdravlja, nakon isteka planiranog vremena angažovanja, radnicima su istekli predviđeni ugovori. Međutim, nažalost od pojedinaca je došlo do nametanja samovolje i ucena, kao i nekih stvari koje su nepotrebne, posebno u ovim teškim trenucima i uz to još i prelaze zakonske regulative, što zaista nisam mogao da dozvolim – objasnio je dr Ćorović i dodao:

– Ipak se iskreno nadam, da će se te neke tehničke stvari što pre rešiti i da će Dom zdravlja uspeti da nađe adekvatno rešenje koje će biti najbolje za sve ove radnike. U skladu sa tim uputili smo dopis i molbu nadležnima Opštine Tutin da nam i dalje pružaju slične mogućnosti da bi obezbedili adekvatnu zdravstvenu zaštitu našim građanima – kazao je dr Kemal Ćorović.

indeksonline.rs

Exit mobile version