Naslovna REGION Crna Gora Crna Gora prva u Evropi po trgovini drogom, po organizovanom krinimalu posle...

Crna Gora prva u Evropi po trgovini drogom, po organizovanom krinimalu posle Rusije, Srbije i Ukrajine

Zaplena 1,5 tona kokaina u avgustu Foto: Uprava policije Cene Gore

PODGORICA – Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala Crna Gora se našla na prvom mestu u Evropi i 14. mestu u svetu kada je u pitanju trgovina drogom, a na četvrtom mestu u Evropi po pitanju kriminala, nakon Rusije, Srbije i Ukrajine i na 45. u svetu.

Kada je u pitanju otpor kriminalu, kako navode u Instututu alternativa, od 44 zemlje Evrope Crna Gora zauzima 38. mesto, a 112. na svetu.

U izveštaju za Crnu Goru navodi se da uglavnom služi kao tranzitna zona, bilo da je reč o drogi, oružju ili trgovini ljudima.

Piše da se heroin iz Albanije i Kosova krijumčari za Srbiju i zemlje Evropske unije, te da kriminalne grupe povezane sa tim poslovima karakteriše određeni nivo nasilja.

Za Crnu Goru kažu da je glavna ulazna tačka za kokain koji se preko Balkana krijumčari u EU, većinom iz Latinske Amerike.

Tržište kokaina kontrolišu nekoliko mafijaških grupa, naročito „kavački“ i škaljarski“ klan, navodi se u izvještaju.

„Preko Crne Gore krijumčari se i marihuana iz Albanije u Srbiju i BiH. Najveće zaplene droge su upravo kanabisa, koji se i najviše konzumira u zemlji“, piše u Globalnom indeksu organizovanog kriminala.

Kada je reč o nelegalnoj prodaji oružja, Crna Gora spada u jednu od značajnijih tranzitnih ruta u regionu, iz Srbije ka Bliskom Istoku, iz Rusije do Severne Afrike (većinom u Libiju) i sa Balkana do Zapadne Evrope , ako i iz BiH do Srbije i Kosova.

„Oružje se najčešće krijumčari u legalnom tovaru u privatnim vozilima“, piše u izveštaju.

Ipak, kako se navodi, trgovina oružjem je opala u 2017. i 2018. godini, pošto su se kriminalne grupe okrenule krijumčarenju cigareta i droge.

U izveštaju se navode podaci i za trgovinu ljudima. Samo 22 žrtve su identifikovane od 2015. do 2019. godine, ali forme trafikinga i robstva u službi sajberkriminala postaju sve sofisciranije.

U izveštaju se navodi da su državni službenici upleteni u kriminal, a da pripadnici policije, tajne službe i političari pružaju zaštitu kriminalcima.

RTCG/indeksonline.rs

Exit mobile version