SARAJEVO/MALME – Bošnjački član Predsedništva BiH, koji bez odluke tog najvišeg državnog tela sa predsedavajućim Željkom Komšićem boravi u Malmeu, kritikovao je srpskog kolegu Milorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu.

“Milorad Dodik nije mogao da predstavlja entitet Republike Srpske, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi”, rekao je Džaferović.

On je u izjavi za Fenu iz Malmea rekao da sam Dodik ne može da predstavlja BiH, jer, kako kaže nije predsedavajući Predsedništva i njegova retorika, tvrdi, izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije spoljne politike.

“Dodik, dakle, ne predstavlja entitet Republiku Srpsku, ali ga sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gde god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvek osetno kada se on pojavi”, kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je navodni suverenizam srpskkog člana Predsedništva – lažan i da, kako je naveo, predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

“Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlašćenjima postojala je u Nemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas”, rekao je Džaferović.

Kazao je da države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH.

Rekao je i da Dodik neće promeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog sveta.

“Dobro smo se potrudili da ih obavestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na kraju, verujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vređa svoju državu”, naveo je Džaferović komentarišući govor srpskog člana Predsedništva na Samitu nesvrstanih u Beogradu.

Inače, Džaferović i Komšić su, bez odluke Predsedništva BiH, otputovali u Malme, gde će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom forumu posvećenom čuvanju sećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma.

Odluke Predsedništva BiH se donose jednoglasno, a Dodik im ne prisustvuje poštujući odluku NSRS o neučešću funkcionera iz Republike Srpske u institucijama BiH, zbog nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika o kažnjavanju negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

indeksonline.rs/Beta