ISTANBUL – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas da će proterati ambasadore iz deset zemalja, uključujući Francusku, Nemačku i SAD posle poziva tih zemalja da Turska oslobodi navodnog protivnika režima Osmana Kavalu.

„Rekao sam našem ministru spoljnih poslova da ne možemo sebi priuštiti da im (ambasadorima) poželimo dobrodošlicu u našu zemlju“, rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

Kanada, Francuska, Finska, Danska, Nemačka, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Švedska i SAD pozvale su u ponedeljak na „pravedno i brzo rešavanje afere“ Osmana Kavale, turskog izdavača i mecene koji se nalazi u zatvoru četiri godine bez suđenja.

„Zar vi treba da delite lekcije Turskoj“, naveo je Erdogan i dodao da je tursko pravosuđe nezavisno.

Turske vlasti su u utorak pozvale ambasadore tih deset zemalja, ocenjujući „neprihvatljivim“ njihov poziv na oslobađanje Kavale.

Vlasti su 2013. godine optužile Kavalu (64) poznatu ličnost civilnog društva da želi da destabilizuje državu. Kavala je te godine podržao antivladine proteste. Potom je 2016. godine optužen za pokušaj rušenja vlade tokom neuspelog državnog udara.

Evropski sud za ljudska prava naložio je u decembru 2019. njegovo neposredno oslobođanje.

indeksonline.rs/Beta