BEOGRAD – Navršava se danas 29 godina od otmice i ubistva 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina, a Inicijativa mladih za ljudska prava tim povodom zatražila je od institucija Srbije da konačno priznaju svih 16 žrtava tog zločina, pronađu posmrtne ostatke i pravično obeštete porodice žrtava.

“Godišnjica otmice u Sjeverinu opomena je državi da žrtve moraju biti priznate, a svako ko vređa pripadnike nacionalnih manjina mora biti kažnjen”, navodi se u saopštenju Inicijative, koja traži i pokretanje istrage protiv svih koji su 10. oktobra klicali Ratku Mladiću i nosile baner “Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti” na rukometnoj utakmici između RK Crvena zvezda i RK Novi Pazar.

“Dok institucije Srbije ćute već više od 10 dana, Ministarstvo inostranih poslova Turske osudilo je taj čin”, navodi Incijativa.

Zločin nad 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina dogodio se 22. oktobara 1992.

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici” na čelu sa Milanom Lukićem, iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, u Republici Srpskoj u mestu Mioče, oteli su 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih zlostavljali, a potom ubili na obali Drine, samo zato što su bili Bošnjaci.

Ubijeni su Sjeverinci Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Ðatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvida Koldžić, navela je Inicijativa.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne osobe.

Za taj zločin osuđeni su Milan Lukić, Oliver Krsmanović (u odsustvu) i Dragutin Dragićević na po 20 godina, a Ðorđe Šević na 15 godina zatvora.

indeksonline.rs/Tanjug