RIM – Ruska antikovid vakcina Sputnjik V efikasna je do 82 odsto protiv raznih sojeva korona virusa, uključujući i deltu, izjavio je danas Andrea Antinori, direktor kliničkog israživanja pri Nacionalnom institutu za infektivne bolesti koji je napravio studiju o Sputnjiku V.

“Sputnjikova efikasnost protiv sojeva korone je 82 odsto, što u poređenju sa 88 odsto Fajzerove vakcine nije znatno manje. Ruska vakcina je vrlo efikasna, bar protiv delta soja, što je dokazano u laboratoriji”, rekao je Antinori za RAI 3.

Prema njegovim rečima, Institut se zainteresovao za rusku vakcinu nakon objave o efikasnosti Sputnjika u naučnom žurnalu “Lanset”.

“Generalno, ima efikasnost od 91 odsto, što je znatno veći procenat od ostalih vakcina baziranih na adenovirusu, počev od AstraZeneke i DŽonson i DŽonson”, dodao je Antinori, prenosi TAS S.

U aprilu, italijanski Institut potpisao je trogodišnji memorandum o saradnji sa ruskim Gamaleja istražnim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju, koji je razvio vakcinu Sputnjik.

Cilj zajedničkog istraživanja je da se istraži efikasnost ruske vakcine protiv raznih sojeva korone, a italijanski Institut ima uzorke od više od 100 sojeva.

indeksonline.rs/Tanjug