BEOGRAD – Medicinski deo Kriznog štaba stava je da treba uvesti restriktivnije mere kako bi se smanjili kontakti, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon, koji je i član Kriznog štaba, rekao je za RTS da je predlog da se skrati radno vreme, kao i da na 10 dana bude otvoreno samo ono što je, kaže, vitalno i esencijalno.

On je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba imao konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić i da je insistirano na sprovođenju onoga što su predložili.

Kaže i da je traženo da budu zabranjena javna okupljanja više od petoro ljudi, što bi sprečilo masovno zaražavanje.

“Od prošle sednice nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje”, rekao je Kon.

Dodaje da do poboljšanja nije došlo ni kada je u pitanju broj vakcinisanih, koji bi, ističe, trebao da bude najmanje 10 puta više.

“Vakcinacija se dešava, iz dana u dan se vakciniše jedan broj ljudi, ali je to više nego nedovoljno”, naglasio je Kon i dodao da je trenutna epidemiološka situacija vanredna, a povremeno i katastrofalna.

Kon poručuje da je skeptičan da će predložene mere biti usvojene, ali izražava očekivanja da će postupno početi da se uvode kovid propusnice.

“U bolnicama trenutno imamo najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima”, rekao je Kon.

On je naveo i da je broj umrlih od posledica kovida daleko veći od registrovanog, što je, kaže, posledica različitih načina praćenja.

Kon je istakao da se prestalo sa poštovanjem mera.

“Prošle godine u ovo doba shvatilo se da nije vreme za slavlja, ali trenutno ne izgleda da će ponovo biti tako”, kaže Kon.

Naglašava da će tek najmasovnije da se zaražavaju mlađi od 30 godina, među kojima je dosta nevakcinisanih.

“Posebno to važi za mlade starosti od 12 do 18 godina. Formira se neka vrsta vršnjačke solidarnosti što je potpuno naopaka stvar. Stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan”, poručuje Kon.

indeksonline.rs/Tanjug