SARAJEVO – Predsednik Mešihata IZ Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović govorio je na skupu “SAVETOVANJE NACIONALNE UNIJE ISTOCNOG TURKESTANA” koji je organizovan tokom vikenda u Sarajevu.

U svom obraćanju na skupu, muftija Halitović je istakao obavezu međusobnog pomaganja između muslimanskih naroda, te brizi muslimana jedni za druge.

“Ko ne briži o stanju muslimana ne pripada njima.” – poručio je Halitović na skupu.

Konferencija se održava od 8. do 11. oktobra a sastoji se i od niza radionica koje su posvećene političkom pitanju Istočnog Turkestana, trenutnom stanju i predstojećim izazovima.

Skupu prisustvuju akademici različitih struka, predstavnici nevladinih organizacija kao i politički lideri koji vode borbu za prava Istočnog Turkestana.

Istočni Turkestan je region na istoku Kine u kojem većinu čine Ujguri, muslimanski narod čija prava su poslednjih decenija znatno ugrožena i zbog čega Kina trpi stalne kritike od strane međunarodne zajednice.

Veliki broj međunarodnih organizacija ali i zapadnih država (SAD, Kanada i dr.) nedavno su tretman Kine prema Ujgurima nazvali genocidom i pozvali kineske vlasti da hitno prekine sa narušavanjem kulturnih, građanskih i verskih prava Ujgura u Istočnom Turskestanu.

indeksonline.rs