SJENICA . Osnovni sud u Sjenici naložio je da se sa divlje deponije Goveđak uklone lanci i katanci čime je omogućeno odlaganje otpada iz te pešterske varoši i pored oštrog negodovanja i protesta žitelja nekoliko sela sa obronaka Zlatara.

Žitelji Gonja, Lopiža, Donjeg i Gornjeg Goračića, Aljinovića i drugih sela uz magistralni put Sjenica – Nova Varoš, kako kažu, prošlog vikenda blokirali su ulaz u deponiju jer, kako su rekli, lokalna samouprava Sjenice nije ispunila niti jedno obećanje dato pre šest meseci.

Oni su tvrdili da deponija, i pored obećanja i sudskog dogovora, nije sanirana, kultivisana i zatvorena, već da se stanje pogoršalo, da se na njoj odlaže klanični otpad, a pale se i gume.

Lokalna samouprava je na blokadu reagovalo podnošenjem prijava, a Osnovni sud je naložio da se sa ulaza ukloni katanac, posle čega su kamioni JKP “Vrela” počeli da dovoze smeće.

– Ne mirimo se sa takvom odlukom, prekršeni su svi zakoni, odluke i rešenja tog istog suda, ali i Ministarstva za zaštitu životne sredine. I mi smo pripremili krivične prijave protiv predsednika Opštine i svih odgovornih u lokalnoj samoupravi, ali i Sudu. Pored toga, ozbiljno razmišljamo i o blokadi magistralnog puta Sjenica – Nova Varoš, više nemamo kud, doterani smo do zida, nema nam život pored ove ekološke bombe – priča Nebojša Vasojević iz Donjeg Goračića.

U lokalnoj samoupravi Sjenice su u više navrata naveli da je problem deponije Goveđak nasleđen, da traje decenijama i da je preveliki kako bi ga sami rešili.

– Neophodna nam je pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine i u toku je izrada projekta sanacije deponije. Rešenje je otvaranje regionalnog reciklažnog centra u Novoj Varoši – objašnjavao je predsednik Opštine Sjenice Munib Mujagić.

novosti.rs