BEOGRAD – Za devet meseci ove godine u Beogradu je prijavljeno više od 3.700 slučajeva nasilja u porodici, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i pozvala sve da ukoliko su svedoci ili makar sumnjaju na nasilje – to svakako prijave policiji, kako bi institucije mogle da reaguju.

Stanisavljević je danas učestvovala na tribini “Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji” u opštini Savski venac, koja je najavila početak kampanje Grada povodom 25. novrembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i prva je u nizu koje će u narednom periodu biti organizovane po gradskim opštinama.

Stanisavljević je rekla da, upoređujući podatke sa 2020. godinom nije zabeležen porast nasilja u porodici, ali da je svakako važno da se ono prijavi, jer se time, možda, nekome spašava život.

“Apelujemo na komšije, prijatelje, rodbinu, svakoga ko je svedok nasilju ili sumnja da se negde odvija nasilje u porodici, potrebno je da uradite samo jednu stvar – da pozovete policiju i nasilje prijavite. Može i anonimno i na taj način ćete verovatno nekome spasiti život”, poručila je ona.

Stanisavljević je navela da je u poslednjoj deceniji u Srbiji urađeno mnogo na rešavanju tog problema, te podsetila da je donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je, kaže, po prvi put dao pravu podršku žrtvama nasilja.

Dodala je da će novembar biti posvećen afirmaciji i podizanju svesti o tome šta svako od nas može da uradi kako bi nekome pomogao i pružio podršku.

“Kad god primetite da je nekome potrebna pomoć, ako osobu poznajete, vidite da postoje određeni problemi, vide se znakovi nasilja, uvek je potrebno da taj slučaj prijavite policiji”, rekla je Stanisavljević.

Poručila je da nasilje nikada nije privatna stvar, i da čak i u situacijama kada nismo sigurni da se desilo, treba pozvati policiju, jer tamo rade stručnjaci posebno obučeni da prepoznaju nasilje i da reaguju.

Dodala je da nasilje ne mora biti samo fizičko, već i psihičko, ekonomsko, seksualno… i od toga nikada ne treba okretati glavu.

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović rekao je da je u toj opštini, na čijem je čelu donedavno bila žena, veliki broj dama u rukovodstvu i različitim telima, čime se šalje jasna poruka o ravnopravnosti.

Dodao je da opština sarađuje sa Centrom za socijalni rad, Policijskom upravo, a obezbeđuje i besplatnu pravnu pomoć za sve sugrađanke, ukoliko imaju bilo kakav problem ili trpe nasilje.

indeksonline.rs/TANJUG